Ziekte van Kawasaki veroorzaakt door Kwade lucht

In Europa hebben we er weinig last van, maar zou je op vakantie gaan naar Centraal Azië heb je kans de ziekte van Kawasaki te krijgen. Vooral voor kinderen gevaarlijk en in zeldzame gevallen dodelijk. Zo af en toe waait de ziekte ook naar landen als de Verenigde Staten en Japan en kan het daar ware epidemieën op gang krijgen.

Eigenlijk lijkt deze ziekte een middeleeuwse ziekte. Men gaat ervanuit dat de ziekte wordt veroorzaakt door slechte lucht of kwalijke dampen die hierin terecht komen. Vroeger werden ziektes meestal ook aan slechte lucht of dampen toegeschreven. Een team onderzoekers onder leiding van Jane Burns stelde in een Scientific Report of Nature dat sinds 1970 de ziekte van Kawasaki samenhangt met de luchtstromingen die boven de Stille Oceaan en Azië gaande zijn. Deze luchtstromingen gaan namelijk naar landen als Japan, Hawaiï en plaatsen als San Diego in de Verenigde Staten.

Zelf is de ziekte van Kawasaki nu echt als kinderziekte gekenmerkt. Kinderen krijgen te maken rode ogen, uitslag en hoge koorts. Bij zo’n 25% van de kinderen worden er kransslagaders aangetast en dit kan leiden tot permanente schade aan het hart. In sommige gevallen overlijden er dus kinderen aan. De ziekte wordt nu al zo’n 50 jaar onderzocht, maar er zijn weinig resultaten geboekt. In ieder geval is wel bekend dat de ziekte geen genetische aandoening is en is besmetting van mens op mens niet eerder voorgekomen. Misschien dat in de toekomst duidelijk wordt of de ziekte van Kawasaki wordt veroorzaakt door een bacterie of virus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *