Waterpokken

WaterpokkenWaterpokken wordt door een virus veroorzaakt, het Varicella Zoster Virus. Bijna iedereen krijgt de waterpokken als kind zijne. Meestal is het na 10 dagen weer over. Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen ook is het vocht wat in de blaasjes zit besmettelijk. De ziekte is heel besmettelijk 1 dag voordat de blaasjes zichtbaar worden tot dat de blaasjes zijn uitgedroogd. Er zijn geen medicijnen die helpen tegen de waterpokken wel kunt u er een verkoelende vloeistof op smeren. Mocht je er heel ziek van zijn neem dan altijd contact op met uw huisarts. Zou je eenmaal het virus heeft gehad krijg je het niet snel nog een keer. Dit zou heel zeldzaam zijn. Mocht je erg last van de blaasjes in de mond hebben dan kan een ijsje of koude drankjes de pijn een beetje verlichten. Probeer ook niet aan de rode plekjes te krabben, hierdoor word het alleen maar erger en er kunnen infecties en littekens van ontstaan.

De incubatie tijd van de waterpokken is 2 a 3 weken

Symptomen Waterpokken

Je wordt meestal eerst verkouden, vervolgens krijg je vlekjes en blaasjes over heel het lichaam. Het kan ook in de mond, op de hoofdhuid en op de oogleden komen. De uitslag jeukt en gaat vaak gepaard met lichte koorts. De blaasjes drogen weer uit na nekele dagen en is na 10 dagen ongeveer verdwenen.

Waterpokken bij (ongeboren) baby

Het virus brengt ook voor zwangere vrouwen een risico met zich mee. Wanneer je tijdens de zwangerschap besmet raakt met de waterpokken, kan dit schadelijk zijn voor uw ongeboren kindje. Zou de besmetting vlak voor uw bevalling plaatsvinden, kan het zelfs zijn dat uw kindje wordt geboren met de waterpokken. Neem dan ook onmiddellijk contact op met uw huisarts of verloskundige. Dit kan namelijk voor ernstige complicaties zorgen (zoals een long- of hersenontsteking) waartegen de baby nog weinig weerstand heeft. Zou jouw baby met de waterpokken worden geboren dan helpt het ook wel om de baby te wassen met lauw of koel water. Warm water versterkt de jeuk en wordt sterk afgeraden. Zou je waterpokken in de schede van het meisje aantreffen, kan dit erg gaan branden als het in contact komt met urine. Wat helpt is om haar in bad te laten zitten met lauw water en kamille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *