Spruw

SpruwEen veelvoorkomende huidinfectie bij baby’s is spruw. De schimmel candida is de veroorzaker van spruw. Deze schimmel komt van nature al voor in onze mond, darm en bij vrouwen ook bij de vagina aanwezig. Bij de geboorte kan een kind al drager zijn.

Symptomen Spruw

Wat zijn de symptomen van spruw? Je kan zien bij een baby dat het last van spruw heeft als het witte aanslag op de tong krijgt. Spruw kan ook voorkomen op de binnenkant van de lippen, het gehemelte of op het tandvlees. In sommige gevallen gaat spruw verder en komt het zelfs aan de buitenkant van de lippen voor. Er kunnen drinkproblemen onstaan bij hele jonge baby’s en ze kunnen last krijgen van overgevoeligheid van het mondslijmvlies. De baby kan ook uitslag krijgen in het luiergebied, dit als gevolg van spruw in de mond. Hoe kan dit? Spruw kan zich verspreiden via het maag- darmkanaal bij het kontje uitkomen. Er kan hier ook schimmeluitslag ontstaan. Dit is een aaneengesloten vlek en daarbij rode blaasjes. Uiteindelijk kan de baby hier ontzettend rode en gevoelige billen van krijgen.

Hoe help ik mijn kind van spruw af?

Ten eerste altijd contact opnemen met de huisarts. Het ligt er een beetje aan waar de baby last van heeft, maar aan de hand van een bezoekje zal de huisarts jouw het juiste receptje uit kunnen schrijven. Bij spruw dat zich verspreid in de mond en dan naar de lippen toe zal worden behandeld met een vloeibaar antischimmelmiddel. Bij rode billen wordt er waarschijnlijk een schimmel dodende zalf voorschreven, maar je kan het ook met witte billenzalf met zink bestrijden. Zou je nog borstvoeding geven moeten ook de tepels worden behandeld. Er zal een voor het kind ongevaarlijke gel worden voorgeschreven, deze dien je aan te brengen op de tepels.

Wat te doen bij spruw?
Maak gewoon een afspraak bij de huisarts en laat deze een kijkje nemen. De huisarts zal kijken of er spruw kan worden geconstanteerd of er sprake is van luieruitslag. Zit jouw kind al op school of heeft het andere bezigheden dan kan hij of zij dit gewoon blijven doen. Meestal voel je je gewoon goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *