RSV

Je hebt er misschien weleens van gehoord het RS-virus. Bij volwassenen is dit in de meeste gevallen en oudere kinderen vaak een normale verkoudheid, maar bij de kleintjes onder de één jaar kan er luchtweginfectie ontstaan. Bij de meeste kinderen die hier last van krijgen kan er ook bronchiolitis optreden. Dit is een ontsteking van de kleinste bronchustakjes in de longen van het kind. Houd dit altijd goed in de gaten. Er zijn kinderen die ook een echte longontsteking oplopen. Je hebt de meeste kans het RS-Virus op te lopen in de wintermaanden, vanaf ongeveer oktober tot april.

Veel ouders zijn bang dat hun kindje het RS-Virus oploopt, maar dat is echter niet nodig. Het virus is in de meeste gevallen niet levensbedreigend. Wel is het altijd oppasen en dan met name bij kinderen jonger dan 6 maanden of als jouw kind te vroeg geboren is. Het kan zijn dat er een opname in het ziekenhuis volgt na besmetting van het RS-Virus. Eén van de ouders een actieve roker? Gelieve niet roken bij je eigen kind. Het is altijd al slecht voor een kind, maar wanneer een kind het RS-Virus heeft kan de ziekte een ernstiger verloop kennen.

Symptomen RS-Virus

Net als bij een gewone verkoudheid begint het RS-Virus met lopende neus en niezen. Na de normale symptomen zal jouw kind koorts krijgen. De koorts kan oplopen tot bijna 40°. Hoe groter jouw kind is des te minder het last zal hebben van hoge koorts. Kinderen met het RS-Virus beginnen ook met hoesten en de ademsnelheid zal toenemen. Een baby van nog geen 3 maanden kan zelfs last hebben van tijdelijke ademstilstanden. Ze kunnen er zelfs blauw van aanlopen. De dagen erna zal het uitademen steeds lastiger worden voor het kind en kan het een gierend geluid gaan krijgen, in ademnood komen en kan het slijm gaan ophoesten. Kinderen kunnen blauw worden onder de nagels en een blauwe gloed rondom de lippen krijgen. Bij baby’s wordt het drinken meestal een probleem.

Wat kan je doen zou je kind het RS-Virus hebben opgelopen?
Er zijn bij de drogist of de apotheek middelen verkrijgbaar om de verkoudheid te verzachten. Je moet goed in de gaten houden of jouw kindje ademhalingsproblemen of koorts krijgt en extra aandacht bij baby’s onder de 3 maand. Je kunt vlak voordat jouw kind gaat drinken enkele zoutdruppels in het neusje laten lopen, zo zal in ieder geval de verstopte neus licht afnemen.

RS-Virus Besmettelijk

Net voor de uitbraak en in de beginfase is het RS-Virus het meest besmettelijk. Je hoeft jouw kind dus niet te isoleren van zijn omgeving. Wel is het handig dat je je kind thushoudt zolang het ziek is. Houd je kind ook uit de buurt van baby’s onder de 6 maanden. Zou deze besmet raken kunnen ze namelijk veel last hebben van het RS-Virus. Je kind kan weer naar school als het is uitgeziekt.

De incubatietijd van het RS-Virus is 3 á 5 dagen

Wanneer de huisarts een belletje geven?

Neem bij hoge koorts of ademhalingsproblemen ten alle tijde contact op met de huisarts. Bij spoed de huisartsenpost bellen. Je kan dan vaak snel langskomen en daar advies vragen. Zou het ernstig zijn kan jouw kind snel worden opgenomen. De lippen of onder de nagels blauw? De situatie is best ernstig en onmiddelijk contact opnemen met een arts. Heeft jowu kind slaapgebrek en daardoor zeer vermoeid of kan het weinig vocht binnen houden? Er staat jouw kind dan waarschijnlijk een opname in het ziekenhuis te wachten. Er kan hier vocht via het infuus worden toegedient, medicatie worden toegedient of zelfs zuurstof. Over het algemeen duurt de opname niet lang en kan je snel weer herenigd worden met jouw kindje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *