Roodvonk

RoodvonkRoodvonk is een bacteriële infectie van de keel, die gepaard gaat met een rode uitslag. De ziekte komt vooral voor bij kleuters. Een kind met roodvonk voelt zich vaak erg ziek en heeft veel moeite met slikken. Heb je het vermoeden dat jouw kind roodvonk heeft kun je het beste naar de huisarts gaan. De huisarts zal je dan waarschijnlijk een antibiotica voorschrijven. Zou je de antibiotica gebruiken dan verdwijnt de besmettelijkheid binnen 2 dagen. Krijgt jouw kind na 2 – 3 weken last van de gewrichten of heeft hij/zij afwijkende urine, dan moet je even langs de huisarts. Er kan namelijk sprake zijn van acuut reuma of een nierontsteking. Het komt niet veel voor in Nederland, maar blijf er altijd wel op letten. Het is immers in het belang van jouw kleutertje.

Roodvonk Besmettelijk

Roodvonk is zeer besmettelijk. De ziekte kan overgebracht worden bij direct contact met iemand die de ziekte ook heeft. Het wordt namelijk overgebracht via druppeltjes speeksel dat met hoesten en uitademen naar buiten komt. Het kan zijn dat je besmet bent zonder dat je ziek word. Je kunt ook meerdere keren roodvonk krijgen.

Roodvonk Symptomen

Je krijgt eerst een snel oplopende koorts, boven de 39 graden. Je krijgt last van hevige keelpijn, hoofdpijn en misselijkheid. De klieren in de hals zijn ook pijnlijk en opgezet. Na ongeveer 2 dagen krijg je rode vlekjes die eruit zien als donkerrode spikkeltjes (soort kippenvel). Ze verschijnen eerst op de borst en breid zich dan van boven naar beneden uit. Vooral op warme plekken zoals in de oksels en liezen zie je veel uitslag. Ook word het hele hoofd rood met uitzondering van een driehoek rond de neus en mond, dit blijft wit. Daarnaast krijg je een frambozen tong, dit betekend dat de tong hobbelig en donkerrood word doordat de tongpapillen opzwellen, vervellen en rood worden. Na een dag of 5 zakt de koorts, verdwijnen de vlekjes en word de tong weer normaal. 1 tot 3 weken na het zakken van de koorts gaan de handpalmen en voetzolen vervellen.

De Incubatie tijd van roodvonk is 2 tot 7 dagen.

Roodvonk baby

Roodvonk is niet gevaarlijk voor het ongeboren kindje. Wel is het verstandig om uw temperatuur even op te meten, omdat een hoge temperatuur voor weeën kan zorgen. Werkende ouders hebben vaak de baby op de crèche. Heeft jouw baby roodvonk gekregen geef de huisarts even een belletje. Helaas zal je nu een dag of 2 vrij moeten nemen van je werk. De baby kan als de behandeling plus minus 2 dagen bezig is weer gewoon naar de crèche. Roodvonk is dan niet meer besmettelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *