Rode Hond

Rode hond is een besmettelijke vlekjesziekte en word door het rubella virus veroorzaakt. In Nederland zijn alle meisjes die na het jaartal 1963 zijn geboren, hiertegen ingeënt. Sinds 1974 worden alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar tegen rode hond ingeënt. Rode hond is daardoor een zeldzame ziekte geworden in Nederland.

Rode Hond Symptomen

Rode hond begint vaak met een verkoudheid. De klieren achter de oren en in de hals kunnen opgezet zijn. De temperatuur is soms ook iets verhoogd. Na een dag ontstaan roze/rode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag verspreidt zich binnen een paar uur over het hele lichaam. Soms lijkt het of de hele huid rood ziet. De uitslag verdwijnt na enkele dagen. De klieren kunnen soms nog enkele weken gezwollen blijven. De helft van de kinderen die besmet zijn met het rubellavirus krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen. Volwassenen of kinderen in de puberteit kunnen gewrichtpijn krijgen. Dit komt vooral bij meisjes en vrouwen voor.

De incubatietijd van de ziekte rode hond is 2 a 3 weken.

Besmetting Rode Hond

Het virus wordt vooral bij hoesten of praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Besmette druppeltjes kunnen ook via de handen, bestek, bekers of het speelgoed op anderen worden overgedragen. Rode hond is besmettelijk vanaf 10 dagen voor de huiduitslag tot 7 dagen na de huiduitslag. Je kunt deze ziekte dus best een lange tijd doorgeven aan iemand anders. De ziekte wordt meestal niet behandeld maar uitgeziekt.

Rode Hond Baby

Rode hond is voor de zwangere vrouw geen risico, maar wel voor het ongeboren kindje. Vooral als het gaat om een eerste infectie van rode hond. Het kan ernstige afwijkingen geven aan uw ongeboren kindje zoals: vruchtdood, laaggeboorte gewicht, doofheid, oogafwijkingen, hart en bot afwijkingen, longontsteking, geestelijke achterstand, afwijkingen in het bloed en leverafwijkingen. Vooral in de eerste 16 weken van de zwangerschap kunnen deze ernstige afwijkingen voorkomen. Daarna is de kans heel klein dan een van deze afwijkingen voorkomen bij rode hond. Het is dus raadzaam dat als je hier nog niet tegen geënt bent je toch nog even te laten enten voor de zwangerschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *