Pseudokroep

Pseudokroep

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virus- ontsteking van de bovenste luchtwegen, soms ook wel valse kroep genoemd. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt uw kind hees en gaat uw kind hoesten. Ook kan uw kind last krijgen met inademen. Angst en huilen maken het ademhalen vaak wat moeilijker. Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening.

Pseudokroep Symptomen

Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot vijf jaar. Een eerste aanval van pseudokroep is voor ouders vaak spannend om mee te maken. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier. Uw kind is niet ziek soms alleen wat verkouden. ’s Avonds of ‘s nachts kan uw kind huilend wakker worden en is dan benauwd. Bij het inademen hoor je dan een gierend geluid. Een kind heeft een luide blafhoest en is soms hees. De temperatuur blijft normaal, hooguit rond de 38 graden.

Pseudokroep Aanval

Probeer als ouder zijne vooral zelf rustig te blijven bij een Pseudokroep aanval. Als je in paniek raakt dan slaat dit vaak over op jouw kind. Je kunt jouw kind iets te drinken geven zodat de keel een beetje verzacht. Je kunt bijvoorbeeld warme thee met honing of suiker geven. Geef alleen geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar. In honing kunnen namelijk bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden. Het helpt vaak ook om in een warme, vochtige lucht te zitten, dit kan de prikkelhoest wat verminderen. Je kunt een tijdje in bad gaan of 10 – 20 min naast een warm stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht. De werking van stoom op pseudokroep is wettenschappelijk niet aangetoond, maar geeft over het algemeen een verlichtend gevoel. In bad zitten met jouw kind en bezig zijn kan ook veel rust geven. Mocht je zien dat jouw kind het stoom of het bad niet prettig vind stop hier dan mee. Je hoeft hem of haar niet onnodig te kwellen. Een aanval van pseudokroep gaat vanzelf over. Binnen enkele uren zijn de verschijnselen weer verdwenen en dan kan jouw kind rustig verder slapen. Wel kunnen de aanvallen vaker voorkomen, dit kan een paar avonden achter elkaar zijn of met grotere tussenpozen.

Pseudokroep Behandeling

Medicijnen zijn bij pseudokroep meestal niet nodig. Als een kind met pseudokroep erg benauwd is dan wordt soms een corticosteroïd (bijvoorbeeld dexamethason) voorgeschreven. Neem wel even contact op met de huisarts als één van de kinderen heel erg benauwd is. Zou de benauwdheid niet afnemen met de genoemde adviezenen uw kind suf worden of erg onrustig worden bel dan gewoon voor de zekerheid de huisartsenpost.

Pseudokroep Besmettelijk

Pseudokroep is niet heel erg besmettelijk. Het virus wordt verspreid via vochtdruppeltjes van een geïnfecteerd persoon via de mond of neus. Je kunt dus rustig bij iemand op visite gaan, maar dan wel zonder knuffelen en kussen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *