Mazelen

MazelenMazelen is een kinderziekte die word veroorzaakt door het mazelenvirus. Mazelen komen het meest voor bij kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar en bij jong volwassenen. Het virus zit in de neus, mond en keel en wordt bij hoesten of praten via speekseldruppeltjes in de lucht overgedragen. Het virus kan ook via de handen, bestek, bekers of via het speelgoed worden overgedragen. Mazelen is zo besmettelijk dat ‘afstand houden’ en ‘handenwassen’ niet helpt. Mazelen is besmettelijk van 6 dagen voor tot ongeveer 1 week na het verschijnen van de huiduitslag.

Mazelen Symptomen

De symptomen van de mazelen zijn: Flinke verkoudheid, hoesten, niezen, ontstoken ogen, zere keel en hoge koorts. Ook neusbloeden, misselijkheid en diarree komt voor. Na ongeveer 3 dagen daalt de koorts en verschijnen er kleine witte vlekjes in de mond. Na ongeveer 4 tot 5 dagen ontstaat huiduitslag, eerst zijn dit kleine, iets opgezette, rode vlekjes op het voorhoofd en achter de oren. De vlekjes verspreiden zich over het hele lichaam, behalve op de armen en benen. De vlekjes worden ook groter en na ongeveer 6 dagen nemen de vlekken weer af. Na ongeveer een week is het ziek zijn over.

Ernstige complicaties van de mazelen zijn herseninfectie, longontsteking en oorontsteking. Vooral bij volwassenen treden deze ernstige complicaties op en dan met name longontsteking. Bij kinderen jonger dan 3 jaar verloopt de ziekte vaak ernstiger.

De incubatietijd van de mazelen is 8 tot 14 dagen

Mazelen Baby

Als je zwanger bent en je hebt de mazelen is het belangrijk om de temperatuur op te nemen, dit omdat hoge temparatuur koorts weeën kan opwekken. Naast de bovenbeschreven risico’s komen er kunnen er ook complicaties zoals hartfalen voorkomen. Belangrijk is dus om bij de eerste tekenen van de ziekte de huisarts te raadplegen om te proberen de complicaties te voorkomen. Of de mazelen afwijkingen bij uw ongeboren kindje veroorzaakt is niet bekend. Komt er mazelen voor rondom de geboorte van de baby, zorg dan dat de baby niet in contact komt met deze personen. De baby heeft nog geen inentingen gehad en is nog niet beschermd. De ziekte verloopt zeer ernstig bij een kleine baby en heeft in 27% van de gevallen zelf de dood tot gevolg. Ook als je zelf mazelen hebt rondom de periode van de bevalling of net na de geboorte is het belangrijk om de baby te beschermen, dit wordt gedaan door het kind immuun serum globuline te geven. Dit functioneert hetzelfde als antistoffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *