Langzamerhand meer gevallen met kinkhoest

kinkhoestJe zou denken dat we bepaalde ziektes beter onder controle hebben, maar niets is minder waar. Niet altijd kunnen we bepaalde ziektes indammen. Bij kinkhoest zie je pieken en dalen. Toch stijgt de ziekte de laatste jaren. In 2012 was er een heuse epidemie. Er kwam toen een flinke piek. In 2013 ging het wat beter, maar in 2014 zitten al op 2x zoveel als vorig jaar. Dit alles blijkt uit de gegevens van het RIVM. De situatie is volgens het RIVM nog lang niet zo erg als in 2012. Toch zijn er regio’s waar best veel kinkhoestpatiënten zich melden bij de huisarts.

Regio’s hardst getroffen door kinkhoest

Er zijn verschillende regio’s waar flinke aantallen voorkomen. De afgelopen maand zijn er zo’n 750 kinkhoestpatiënten die zich melden bij de huisarts. Vooral de regio’s West-Brabant, Twente en Utrecht tonen een flink stijging. In regio Twente bijvoorbeeld waren er in 2013 zo’n 175 gevallen terwijl nu al bijna 300 mensen zich bij de huisarts hebben gemeld met kinkhoest.

De ziekte kan ook zeer mild lopen. Niet iedereen meld zich dus bij de huisarts. Sinds 1996 komen er steeds meer meldingen binnen. Er is zelfs al een maand geweest waarbij er 2000 meldingen binnenkwamen. Om de 2 á 3 jaar komt er een piek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *