Kritieke waarschuwingsignalen kind

Soms moet er een arts worden ingeschakeld om een kind te verlossen van zijn pijn of ergens bovenop te komen. Meestal kan een kind thuis worden behandeld aan een kinderziekte, maar er zijn gevallen waarbij dit niet mogelijk is. Blijf altijd rustig zou je kind enige ziekteverschijnselen vertonen, hou jouw kin uiteraard wel goed in de gaten. Tijdens het in de gaten houden ga je nadenken wat je zal gaan doen en bij een niet houdbare situatie waarschuw je onmiddelijk een arts.

Wanneer de huisartsenpost of huisarts alarmeren?
– Wanneer jouw kind geen contact meer met je maakt ondanks de pogingen die je onderneemt.
– Jouw kind heel slapjes of zelfs niet wakker te krijgen is.
– Het last heeft van stuipen. (Dit zijn niet te stoppen ongecoördineerde bewegingen)
– Geen vocht binnenkrijgt en niet meer urineert.
– Zeer bleek is met een vale of blauwachtige huid.
– Het hoofd niet meer naar de knie kan leggen of zelfs de navel niet meer kan bekijken. (Stijve nek)
– Jouw kind koorts van meer dan 40°. Nog geen 3 maanden oud dan mag dit niet boven de 39° uitkomen en bij een baby zelfs niet boven de 38°.

Houd er rekening mee dat de bovenstaande waarschuwingsignalen slechts richtlijnen zijn en je altijd een arts moet waarschuwen zou je niet weten wat er met je kind aan de hand is. In de avonduren is de huisarts vaak niet aanwezig. Je kunt dan een belletje naar de huisartsenpost doen.

Tip voor Vaders en Moeders;
Je denkt er vaak niet bij na, maar het is ontzettend handig om aan de binnenkant van de keukenkastjes of een andere plek die normaal gesproken niet zo zichtbaar is belangrijke telefoonnummers op te zetten. We kunnen je dus rustig adviseren om een formulier te pakken daarop de belangrijke hulpnummers op te schrijven en op een plek neer te hangen die onopvallend en toch zo makkelijk is om snel te kunnen bekijken. Bij een spoedgeval kan het voorkomen dat je door de paniek namelijk niet meer helder kunt nadenken en voor het kind is het juist belangrijk dat de ouders rustig blijven. Zo kan je in zeer ernstige gevallen het leven van je eigen kind redden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *