Krentenbaard

KrentenbaardKrentenbaard ook wel impetigo of kinderzeer genoemd is een meestal tamelijk onschuldige huiduitslag die overal op het lichaam kan optreden, maar meestal begint in het gezicht en hals. Het is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Krentenbaard kan op iedere leeftijd voorkomen, maar komt duidelijk veel vaker voor bij kinderen vaak kinderen tussen 2 en 12 jaar. Volwassenen hebben er inmiddels een bepaalde weerstand tegen ontwikkeld. Toch ontstaat er geen volledige immuniteit. Een persoon kan de infectie dus meerdere malen tijdens zijn leven doorlopen. Krentenbaard gaat meestal binnen één tot drie weken vanzelf over.

Krentenbaard Symptomen en Behandeling van Krentenbaard

Bij een krentenbaard ontstaan er bultjes die snel veranderen in blaasjes. Deze blaasjes gaan dan kapot waaruit dan vrij veel vocht vloeit dat tot honinggele doorzichtige korstjes stolt. Meestal heeft iemand geen pijn met deze aandoening. Soms kunnen er ook blaren met helder vocht optreden ook wel impetigo bullosa genoemd. Op plaatsen waar de opperhuid dik is zoals voetzolen en handpalmen kunnen er grote blaren ontstaan, die zich door druk gemakkelijk uitbreiden. Doorprikken en het blaardak verwijderen stopt deze blaaruitbreiding en maakt het wondbed toegankelijk voor zalfbehandeling. Het beste is om niet aan de blaasjes te krabben, wat door de soms optredende jeuk een probleem kan zijn. Om de jeuk te verminderen kan zinkzalf op de aangedane plekken helpen, wat als bijkomend voordeel heeft dat de blaasjes sneller indrogen. Krentenbaard geneest met het indrogen doorgaans vanzelf. De genezing kan wel sterk worden bespoedigd door het lokaal aanbrengen van crème met een antibioticum erin. Het besmettingsgevaar is dan binnen 48 uur verdwenen. De zalf werkt het beste als de blaasjes of wondjes open zijn en de werkzame stof dus bij de bacteriën kan komen.

De incubatietijd van krentenbaard is één tot drie dagen

Krentenbaard Besmettelijk

Besmetting van de krentenbaard vindt plaats door direct contact met een persoon die de ziekte al heeft. Via rechtstreekse aanraking of via bijvoorbeeld speelgoed kun je besmet raken. Je zal het niet verwachten maar je kan ook via kleding of handdoeken besmet raken. Hygiëne is een goede manier om verspreiding te voorkomen, vaak handen wassen wordt aangeraden. Zolang de blaasjes vocht afscheiden, blijft de patiënt besmettelijk. Door krabben en peuteren krijgt men de bacteriën aan de vingers en kan dan gemakkelijk zichzelf op andere plaatsen of andere personen besmetten. Thuis kun je alles goed ontsmetten met dethol. Houd de nagels ook kort zo kunnen er geen bacteriën onder uw nagels komen waardoor een ander mee kan worden besmet. Trek elke dag schone kleding aan en gebruik uw handdoek maar één keer.

Krentenbaard Zwemmen

Het zelfde geldt voor zwemles. In chloorwater schijnt de besmetting uiterst mee te vallen, maar een kind zit toch aan de douchekraan en aan het bankje om af te drogen dit zijn allemaal plekken waar je iemand mee kunt besmetten. Het is dus verstandig om niet te zwemmen en ook niet met meerdere kinderen in bad te gaan. Zou je wel gaan zwemmen wees dan voorzichtig en laat bijvoorbeeld niet de handdoek op de grond liggen. Kinderen zijn beweeglijk en gaan soms bij een ander staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *