Kinkhoest

KinkhoestKinkhoest is een bacteriële ziekte van de bovenste luchtwegen en word veroorzaakt door de bordetella pertussis bacterie. Zowel kinderen als volwassenen kunnen kinkhoest krijgen. Een kind dat kinkhoest heeft doorgemaakt is daarna langdurig tegen de ziekte beschermd. Toch geldt voor iemand die kinkhoest heeft gehad dat hij of zij na tien tot vijftien jaar weer een milde vorm van kinkhoest zou kunnen krijgen. Dit geldt ook voor mensen die volledig zijn ingeënt tegen kinkhoest.

Kinkhoest Symptomen

Kinkhoest begint met een verkoudheid, niezen, lichte koorts en prikkelhoest. Na twee weken ontstaan hevige plotseling opkomende hoestbuien met opgeven van helder taai slijm, soms met overgeven en blauw aanlopen. De hoestbui eindigt vaak met een lange gierende inademing. Na enkele weken worden de hoestbuien minder heftig. Alles bij elkaar kan het hoesten soms drie tot vier maanden duren. Een volwassene kan kinkhoest hebben zonder de kenmerkende verschijnselen. Diegene is dan verkouden en blijft vaak wel één tot drie maanden door hoesten. Kinkhoest gaat vanzelf over, al duurt het soms maanden. Rust kan ervoor zorgen dat iemand wat minder hoestaanvallen krijgt, maar in bed blijven is niet nodig. Laat een kind met kinkhoest gerust spelen als het daar zin in heeft.

Kinkhoest besmettelijk

Iemand met kinkhoest kan de bacterie overdragen door te niezen of hoesten. De kleine druppeltjes uit de mond of keel worden dan door anderen ingeademd. Na besmetting duurt het één tot drie weken voor een volwassenen of een kind verkouden wordt. Het duurt dan nog twee weken voor de echte ‘kinkhoestbuien’ beginnen. Vanaf het begin van de verkoudheid tot ongeveer zes weken daarna kan uw kind de bacterie op anderen overdragen. De ziekte is dus al besmettelijk voordat de kenmerkende hoestbuien optreden. Mensen in de directe omgeving zijn dan vaak al besmet. Het heeft daarom weinig zin een kind met kinkhoest thuis te houden. Een kind met kinkhoest dat zich verder goed voelt kan gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Het is wel belangrijk om daar te melden dat uw kind kinkhoest heeft. De leiding van de school of het kinderdagverblijf kan dan andere ouders over de ziekte informeren zodat zij eventuele kinkhoest bij hun kind herkennen.

Kinkhoest behandeling

Kinderen worden in het eerste levensjaar vier keer tegen kinkhoest ingeënt. De eerste keer als ze twee maanden oud zijn. De inenting tegen kinkhoest geeft een goede maar geen volledige bescherming gedurende vier tot twaalf jaar. Zou een kind dat is ingeënt toch kinkhoest krijgt, verloopt de ziekte minder erg. Antibiotica hebben over het algemeen geen zin. Alleen als er in het gezin een zwangere vrouw of een baby onder de één jaar aanwezig is wordt overwogen het hele gezin antibiotica te geven om besmetting van de baby te voorkomen. Dit soort maatregelen wordt ook genomen in gezinnen met een kind dat bijvoorbeeld een hartkwaal of een longziekte heeft.

Kinkhoest Baby

De hoestbuien zijn voor de baby erg vermoeiend. Baby’s kunnen van kinkhoest soms ook benauwd en blauw aanlopen, zonder dat ze hoesten. Vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn moeten zo veel mogelijk uit de buurt blijven van mensen met kinkhoest. Een vrouw die tijdens de geboorte kinkhoest heeft kan het direct overdragen op de baby. Voor kinderen jonger dan een jaar geldt: Houd ze zoveel mogelijk uit de buurt van iemand met kinkhoest. Kinderen jonger dan een jaar zijn nog niet of nog niet volledig ingeënt tegen kinkhoest. Is er om de één of andere reden kans dat jouw baby besmet kan raken met kinkhoest kun je beter contact opnemen met de huisarts. In sommige gevallen wordt een baby in een gezin waar kinkhoest heerst vervroegd tegen kinkhoest ingeënt. Normaal gesproken krijgen baby’s de eerste kinkhoestprik als ze 2 maanden oud zijn, maar dit is eigenlijk al mogelijk vanaf de 4e week.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *