Huiduitslag

De meeste kinderen met huiduitslag hebben vaak een kinderziekte onder de leden. Er zijn verschillende kinderziektes waarbij uitslag op de huid gepaard gaat met bijvoorbeeld koorts. Je kan bij uitslag bijvoorbeeld één van de volgende kinderziektes onder de leden hebben; Roodvonk, Waterpokken, Vijfde Ziekte of de Zesde Ziekte. Uitslag in de vorm van kleine rode puntbloedinkjes en niet verdwijnen nadat er stevig op is gedrukt kan beter even worden bekeken door een arts. Een rode vlek moet namelijk altijd even verdwijnen nadat er op gedrukt is. Uiteraard komt de vlek hierna wel weer ff terug, maar is het hoogstwaarschijnlijk niet ernstig. Bij bultjes die jeuken, geen duidelijk grens heeft en verspingt wanneer je erop drukt kan het zijn dat er sprake is van galbulten. Galbulten kunnen veroorzaakt worden door allergische reactie. Ga dan bij jezelf na of je kind in aanraking is geweest met chemische stoffen, medicatie, bepaalde stoffen of bepaalde voedingsstoffen.

Eczeem

Eén van de meest voorkomende huiduitslag bij baby’s en peuters is eczeem. Ze hebben dan vaak last van huidschilfers en pukkelige roodheid gepaard met jeuk. Het kan voorkomen op benen, armen, romp en op het gezicht. Zou jouw kind last hebben van eczeem kan dit maanden tot wel jaren lang duren voordat ze er overheen gegroeit zijn. Eczeem is dan ook van chronische aard en kent periodes waarin je veel last hebt, maar ook periodes waarbij je weinig last hebt. Lees meer…

Luieruitslag

Vervelend voor baby’s is natuurlijk luieruitslag. Het beste kan je ze dan vaak snel een schone luier om doen en insmeren sudocreme. Bij het wassen van je baby kun je ook beter rekening houden met de uitslag. Ga uit van jezelf. Heet water doet vaak ontzettend zeer op een wond of dergelijke en was de kleine daarom ook gewoon met lauw water. Zeep, parfumdoekjes of andere geparfumeerde producten kan je beter vermijden. De huid kan door geparfumeerde producten nog meer gaan irriteren. Wat meestal ook wel helpt is de kleine zonder pamper te laten spelen. Is de kleine toe aan een nieuwe pamper? Bij het verschonen kan je maar beter rustig aan doen. De kleine heeft al genoeg last van de irritatie. Wrijf niet te hard met de ongeparfumeerde doekjes, maar dep zachtjes. Smeer de plekken die geirriteerd zijn in met zalf en hopelijk is het weer snel een sinasappelhuidje. Luieruitlag hoort na een dag of 3/4 enige verbetering te tonen. Zo niet kan de kleine ook last hebben van een huidschimmel. Uiteraard bij verdachte omstandigheden altijd een arts raadplegen.

Waterwratten

Peuters en kleuters hebben er nog weleens last van “Waterwratten”. De kleine wratjes kunnen zich makkelijk verspreiden aangezien kinderen er nog weleens aan krabben. Het zijn roze/rode uitstulpinkjes van de huid, maar lijkt niet op het soort wrat dat volwassenen krijgen. Meestal hebben de kinderen er niet echt veel last van al kan het soms een klein beetje jeuken. Je kan ze eventueel laten behandelen door de huisarts, maar in principe is dit niet nodig. Waterwratten gaan vanzelf weer weg al kan dit maanden of in sommige gevallen jaren duren.

Belangrijk:
Iedereen kan het gebeuren, maar als het gebeurt bel je onmiddelijk de huisartsenpost of een andere arts die langs kan komen. Indien geen van hen gehoor geeft bel je voor nood 112. Er zijn mensen die plotseling uitslag met zwellingen in het gezicht krijgen. Dit kan gepaard gaan met ademnood. Je kan dan een acute allergische reactie hebben waarbij direct hulp noodzakelijk is. Blijf in een dergelijke situatie altijd rustig en leg de arts direct goed uit wat er aan de hand is. Uiteraard zou ik persoonlijk altijd contact opnemen met een arts als ik niet zou weten wat er met mijn kindje aan de hand zou zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *