Eczeem

Eczeem Hand Er zijn ongelooflijk veel mensen die last hebben van eczeem en daarom is het best belangrijk hiervoor veel informatie over te lezen. Van de 1000 mensen zijn er ongeveer 15 die last hebben van eczeem. Eczeem komt vooral veel voor bij baby’s en peuters. Eczeem zelf is eigenlijk een verzamelnaam van vele verschillende huidaandoeningen. In de meeste gevallen zal eczeem ook jeuken en ben je snel geneigd te krabben. Je krabt dan voornamelijk wondjes open en kan er een bacteriële infectie ontstaan. Volwassenen kunnen zich er vaak van weerhouden te gaan krabben, omdat we de consequenties kennen. Baby’s, Peuters en iets oudere kinderen zijn vaak onbewust toch aan het krabben en denken hier niet bij na. Eigenlijk ook een zeer logische gedachte bij jeuk. Probeer als ouder zijnde jouw kind te weerhouden van krabben en voorkom dat jouw kind een bacteriële infectie oploopt.

Eczeem Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duidden op eczeem. Meestal zal je een schilferige huid en roodgevlekte huid gaan krijgen. Je kan ook bultjes of zelfs blaasje op je huid gaan krijgen. Vooral meerdere van de eerder genoemde symptomen tegelijk hebben duidt vaak op eczeem.

Zwemmerseczeem
Het welbekende zwemmerseczeem is eigenlijk geen eczeem, maar een schimmelinfectie. Wel is het zo dat de symptomen vergelijkbaar zijn. Zwemmerseczeem komt vooral voor op de voeten. Het begint meestal tussen de 2 kleintste tenen en breidt zich daarna uit. Het is eigenlijk een voetschimmel en daarom wel te behandelen. Ga gewoon naar de huisarts en vraag welk zalfje het best werkt voor jou of je kind. Het kan zijn dat jouw kind voor één van de zalfjes allergisch is, maar gelukkig zijn er verschillende zalfjes beschikbaar. De behandeling van zwemmerseczeem duurt waarschijnlijk wel enkele weken.

Seborroïsch eczeem
Ecema seborrhoicum wordt deze vorm ook weleens genoemd. Het is een zeer schilferige huidaandoening. Je krijgt snel schilfers omdat de huidcellen veel sneller delen dan gewoonlijk en eigenlijk zijn de schilfers dan ook afgestorven hoofdhuid. Het kan zeer vervelend zijn deze vorm van eczeem te hebben, maar is verder niet schadelijk. Heb je last van schilfers op de hoofdhuid en is uit onderzoek gebleken dat het om Seborroïsch eczeem gaat kan je bij de apotheek of drogist shampoo ophalen met daarin ketoconazol. Tot nu het best werkende medicijn. Heb je een zwaarde dosis nodig is dat alleen verkrijgbaar op recept.

Atopisch eczeem – Constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem kan op elke leeftijd voorkomen en wel tot 10 á 15 procent baby’s en peuters krijgen er last van. Gelukkig verdwijnt deze vorm van eczeem meestal als het kind een jaar of 4 is. Deze vorm van eczeem maakt deel uit van het atopisch syndroom. Astma, rinitis en conjunctivitis behoren tot het atopisch syndroom. Je hebt al snel in de gaten of jouw kind last heeft van Constitutioneel eczeem. De meeste kinderen krijgen het eczeem in het eerste levensjaar. De baby zal de volgende symptomen kunnen hebben; jeukende, rode of vochtige huiduitslag en blaasjes, papels, kloofjes, schilfers, puistjes en korstjes. De eczeem kan soms erg zijn en soms kan het in mindere mate voorkomen. Er zijn ook bepaalde voedselproducten die kunnen leiden tot verergering van het eczeem. Dit met name bij baby’s. Het kan zijn dat jouw baby last heeft van een voedselallergie. Meestal zijn bepaalde melkproducten de boosdoener. Er is voor de kinderen geen geneeswijze, maar kan uiteraard wel behandeld worden om erge klachten te voorkomen. Probeer er voor te zorgen dat het huis stofvrij is, weinig tot geen contact is met huisdieren, smeer jouw kindje in met badolie om de huid te verzachten, zeep minimaliseren, maar om de juiste behandeling vast te stellen verwijzen we je door naar jullie eigen huisarts.

Tip: Biologische melkproducten ter vervanging van gangbare melkproducten kunnen een gunstig effect hebben op het verloop van Constitutioneel eczeem bij baby’s em peuters.

Er zijn uiteraard nog meer verschillende soorten eczeem, maar de meest voorkomende hebben we hierboven uitgelegd. Bij de ontdekking van eczeem gewoon altijd een bezoekje brengen aan de huisarts.

Eczeem behandelig

Er zijn algemene behandelingen voor eczeem. De huid insmeren met een vettende crème of vette zalf wil vaak nog weleens helpen. Badolie gebruiken om droge huid te voorkomen. Je kunt het best ongeparfumeerde producten gebruiken om meer jeuk te voorkomen. Bij een voedselallergie alvast beginnen met biologische melkproducten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *