De Bof

De BofDe Bof is een besmettelijke maar onschuldige kinderziekte die word veroorzaakt door een virus. Je kunt maar één keer in je leven De Bof krijgen. Door het virus kunnen de speekselklieren flink opzetten waardoor het gezicht wat dik lijkt. Één op de drie kinderen die besmet zijn met De Bof krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.

De Bof Symptomen

De symptomen van De Bof begint met koorts en daarna volgen ook pijn bij het kauwen, hoofdpijn, keelpijn, aangezichtspijn. Bij veel van de besmette kinderen raakt de oorspeekselklier ontstoken. Deze klier zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. Het kan zijn dat hierdoor het gezicht wat opgezet lijkt. Vooral bij volwassenen kunnen de volgende complicaties optreden: hersenvliesontsteking, zaadbalontsteking, alvleesklierontsteking, schildklierontsteking en gewrichtspijnen. Ook kan doofheid en blindheid voorkomen. Bel je eigen huisarts als jouw kind veel minder drinkt dan normaal. Word jouw kind erg ziek en suf, gaat het braken of blijft het huilen en klaagt het over hoofdpijn dan moet u met spoed bellen naar de huisarts of de huisartsenpost. Er bestaat dan een kleine kans op een hersenvliesontsteking. Mannen en vrouwen die besmet zijn moeten bij pijn in de onderbuik contact opnemen met de huisarts omdat dit kan wijzen op een ontsteking van de bal of eierstok.

De Bof Besmettelijk

De incubatietijd ligt tussen de 18 en 21 dagen. Dit is best een lange tijd. De Bof is dan ook best een lange tijd besmettelijk. Je kan iemand van 6 dagen vóór tot 9 dagen na het ontstaan van de zwellingen besmetten met De Bof. Het virus wordt vooral bij hoesten of praten via speekseldruppeltjes in de lucht overgedragen. Besmette druppeltjes kunnen ook via de handen, bestek,bekers of het speelgoed op anderen worden overgedragen. Weet je dat jouw kind besmet is of iemand anders in jouw directe omgeving zorg er dan voor dat hygiene op de eerste plek staat.

De Bof Vaccinatie

De behandeling van De Bof bestaat uit pijnbestrijding, rusten en veel drinken. Antibiotica heeft geen zin omdat De Bof een virus is. De Bof inenting is opgenomen in het vaccinatie programma voor kinderen. De meeste kinderen worden geënt op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Je kunt de ziekte slecht één maal krijgen. De Bof kwam het meest voor bij kinderen en jong volwassenen, maar sinds (bijna) alle kinderen worden ingeënt  is het een zeldzame ziekte geworden. Als je niet bent ingeënt en de ziekte nog niet hebt gehad dan ben je niet beschermd tegen De Bof. Inenting tegen De Bof is alleen mogelijk met een levend virus.

De Bof tijdens de zwangerschap

Zoals bij de symptomen aangegeven is verloopt de ziekte bij volwassenen vaak ernstiger dan bij kinderen. Treedt De Bof op in de eerste drie maanden van de zwangerschap dan is er grote kans op een miskraam. Later in de zwangerschap treedt er mogelijk een verdikking van de hartwand op, maar verder zijn er geen afwijkingen aangetoond bij de menselijke foetus. Ben je niet geënt tegen te bof en je bent zwanger dan is het vooral in de eerste drie maanden van belang dat je niet in contact komt met De Bof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *