6e Ziekte

6e ZiekteDe zesde ziekte ook wel genaamd exanthema subitum of roseola infantum wordt veroorzaakt door het humane herpesvirus. Dit virus is verwant aan de verwekker van de koortslip en van de genitale herpes. De verwekker van de 6e ziekte geeft geen terugkerende problemen. Het is een onschuldige infectieziekte bij jonge kinderen en dan met name bij kinderen tussen de zes maand en drie jaar.

Zesde ziekte symptomen

De ziekte gaat gepaard met hoge koorts die ongeveer drie tot vijf dagen duurt. Na het dalen van de koorts ontstaat er uitslag wat niet jeukt. De uitslag is rood en bestaat uit fijne vlekjes. De eerste uitslag zal te zien zijn in de nek en op de romp van het kind. Later zal de uitslag ook op de billen en dijen voorkomen en als laatste op de armen en benen. De vlekjes zijn na één á twee dagen weer weg. De klieren in de hals en achter de oren kunnen ook opgezwollen zijn. Het is de meest voorkomende ziekte met uitslag bij kinderen onder de drie jaar. De ziekte gaat vanzelf over en er bestaat geen behandeling voor.

De incubatietijd van de zesde ziekte wordt geschat op veertien dagen.

6e ziekte besmettelijk

Besmetting vindt plaats via druppelinfectie. Je kunt besmet raken door hoesten, praten, niezen, handen en oraal contact zoals zoenen en bijten. Het voorkomen van besmetting is niet mogelijk. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts opkomt tot het moment dat de vlekken zijn verdwenen. Het is niet nodig om een ziek kind binnen te houden of van het kinderdagverblijf thuis te houden. Als het zich goed voelt kan jouw kind gewoon naar de crèche. De ziekte was al besmettelijk voordat jouw kind ziek werd en besmetting van de andere kinderen valt niet te voorkomen. Wel is het verstandig om de leidsters van het kinderdagverblijf te waarschuwen dat het om een besmettelijke ziekte gaat, zodat zij de andere ouders kunnen inlichten.

6e ziekte baby

De zesde ziekte is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Er zijn ook geen extra complicaties van de zesde ziekte bij baby’s. Wel is het belangrijk dat de baby goed uitziekt. Wanneer jouw kleintje koorts heeft is het belangrijk dat het veel drinkt. Dring je kind geen eten op, drinken is het voornaamst anders kan je kind uitdrogen. Ondanks de vlekjes mag jouw kindje gewoon in bad en gewassen worden. Het is ook goed om de kamer te ventileren wanneer de kleine niet in de kamer is. Het is niet nodig om naar de huisarts tenzij de kleine moet overgeven, aan de diarree is en de koorts na drie tot vijf dagen niet afzakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *