5e Ziekte

Vijfde ziekte wordt ook wel erythema infectiosum en slapped cheeks disease genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door het humane Parvo virus B19. Dit virus werd in 1974 bij toeval ontdekt bij een onderzoek naar donorbloed.

Vijfde ziekte symptomen

De Vijfde ziekte gaat gepaard met lichte ziekteverschijnselen zoals; Uitslag, lichte temperatuursverhoging en soms gewrichtspijn. De ziekte heeft een piek in de maanden mei en juni daarnaast maakt het een cyclus door met een epidemie van elke vier jaar.

5e ziekte besmettelijk

De besmetting vindt plaats door de lucht via druppeltjes uit de keel. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken door hoesten, niezen en praten met iemand die de vijde ziekte heeft. De incubatietijd van de vijfde ziekte is 7 tot 14 dagen. Een week na de besmetting kan het virus in het bloed worden gevonden wat ongeveer vijf dagen duurt. Dit kan gepaard gaan met lichte ziekteverschijnselen. Ongeveer een week nadat het virus in het bloed kon worden gevonden treedt een tweede ziekteperiode op waarbij uitslag, hangerigheid, lichte koorts en soms gewrichtspijnen optreden. Je kan ook last van keelpijn en een verstopte neus krijgen.
Het zieke kind krijgt felrode wangen, daarna ontstaan rozerode licht jeukende vlekjes op de binnenkant van armen en benen en soms ook op de billen en de romp. Ongeveer één op de tien kinderen krijgt ook last van gewrichtspijn. Alle verschijnselen verdwijnen weer binnen een paar dagen, maar kunnen in de weken daarna zo nu en dan terugkomen. Vooral zonlicht of een heet bad kunnen ervoor zorgen dat met name de uitslag weer terugkomt. Er zijn overigens ook kinderen die de ziekte doormaken zonder klachten. Na een doorgemaakte infectie is er levenslange immuniteit. Van alle volwassenen heeft zestig procent antistoffen tegen het parvovirus. Als een volwassene besmet raakt, staan vooral de gewrichtsklachten op de voorgrond. De gewrichten van handen en voeten kunnen stijf, gezwollen en pijnlijk worden. Dit duurt meestal twee weken, maar in twintig procent van de gevallen houden de klachten maanden tot soms jaren aan.

5e ziekte en zwangerschap

Zou een zwangere vrouw geïnfecteerd raken met het parvovirus in de eerste twintig weken van de zwangerschap is er een verhoogd risico op een miskraam of een doodgeboren kindje. In negentig procent van de gevallen zal de zwangerschap ondanks de infectie normaal verlopen. Er zijn geen aanwijzingen dat het doormaken van de infectie leidt tot aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind. Zwangere vrouwen die zich zorgen maken omdat er vijfde ziekte in hun gezin voorkomt kunnen door bloedonderzoek laten nagaan of zij al afweerstoffen hebben tegen de ziekte. Zou je de vijfde ziekte blijken te hebben in de eerste twintig weken van de zwangerschap wordt de zwangerschap nauwkeurig op de voet gevolgd. Bij de foetus kan als gevolg van de infectie een ernstige bloedarmoede ontstaan, die leidt tot vochtophoping in het lichaampje. Dit is op een echo te zien. In deze gevallen is het soms mogelijk om via een intra-uteriene bloedtransfusie het ongeboren kindje te redden. Voor zwangere crècheleidsters en onderwijzeressen bestaan vanwege het intensieve contact met veel kinderen en de daardoor hoge besmettingskans protocollen. Zo word er eerst een antistoffenbepaling gedaan. Zou hieruit blijken dat je antistoffen hebt tegen de ziekte, kan je gewoon je werk voortzetten. Mochten er geen antistoffen in het bloed zijn gevonden dan krijg je ander werk te doen. Ergens waar je minder kans hebt om besmet te raken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *